ядки микс сурови - 200 гр
сушени плодове микс - 300 гр
брашно - 100 гр
натурален шоколад - 90 гр
мед - 120 гр
кафява захар - 2 с.л.
пудра захар - 1/2 ч.ч.
лимонова кора - 1 с.л.
портокалова кора - 1 с.л.
джинджифил на прах - 1/3 ч.л.
канела - 1 ч.л.
ванилов екстракт - 1 ч.л.
Хрупкаво, ядково, плодово, сладко, с аромат на канела и сух джинджифил и нежни цитрусови нотки – така може да си представите всяко парче от сладкиша с ядки и сушени плодове по рецепта на Mate Kitchen. И чаят, и кофеиновите напитки му подхождат еднакво добре.
Този десерт съчетава продукти, които са полезни и обичайно предпочитаме вместо тестените изкушения, хапваме ги между яденията и често на крак.
Кулинарите от Mate Kitchen обаче умишлено не посочват какво трябва да съдържа миксът от ядки. Класиката е лешници, бадеми и кашу, но това в никакъв случай не трябва да ви ограничава. Може да добавите по желание сурови фъстъци, бразилски орехи или кайсиеви ядки. При плодовете имате възможност да се развихрите с вкуса – боровинки, череши, сини сливи, годжи бери, стафиди, фурми, смокини, кайсии, ягоди… На практика вашият сладкиш с ядки и сушени плодове може бъде различен всеки път. Това, което е безспорно сигурно, е, че винаги е безупречен!
Начин на приготвяне:
1. Сложете ядките в тавичка и ги запечете за десетина минути на 180 градуса.
2. През това време нарежете плодовете на кубчета. Сложете ги в купа и към тях прибавете цитрусовата кора, както и леко охладените ядки.
3. Добавете джинджифила и канелата, брашното и пудрата захар и разбъркайте добре.
4. Сложете меда в касерола и го загрейте на котрона. При него сложете шоколада, кафявата захар и ванилията. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно.
5. Изсипете тази смес при плодовете и ядките. Разбъркайте много добре. Получава се твърдо и лепкаво тесто, което трябва да се бърка много бързо, защото шоколадът и медът се стягат.
6. Разпределете лепкавото тесто в тавичка с диаметър не по голям от 20 см и дъно, поктито с хартия за печене. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути.
7. След като десертът се охлади напълно, го поръсете с пудра захар, нарежете на парчета и поднесете.
Внимание: Съдържа брашно и натурален шоколад, които могат да предизвикат алергични реакции.