захар - 1,5 ч.ч.
маргарин - 125 гр
масло - 50 гр
олио - 4 с.л.
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
брашно - 3,5 ч.ч.
череши - 700 гр
бакпулвер 10 грама - 1 пакетче
В случай че имате повече череши или пък вече сте им се наситили, не похабявайте тези, които са останали - почистете ги набързо от костилките и си забъркайте този сладкиш с череши по рецепта на Mate Kitchen. Чудесен е за следобедна почерпка и цялото ви семейство ще го оцени. Децата ще го харесат с чаша мляко или айрян. На вас може би ще ви се услади с кафе.
Тук има една малка, но важна подробност. За разлика от други сладкиши, които печем в по-тесен съд, за да се вдигнат на височина, тук е важно да разпределите тестото на тънък пласт. То е доста плътно и ако го сложите в тясна тава, е твърде вероятно да имате проблеми с изпичането – ще бъде по-трудно и ще отнеме повече време. Сладкишът с череши няма да стане така пухкав и въздушен, а това ще бъде загуба, защото е настина вкусен, отбелязват Mate Kitchen.
На финала, докато е все още топъл и в тавата, можете да го поръсите щедро с пудра захар и да оставите да изстине така. След това го нарежете и поднесете.
Начин на приготвяне:
1. Измийте черешите и ги почистете от дръжките и костилките. Запазете ги цели.
2. В купа разбийте захарта, маслото и маргарина до хомогенност, към тях прибавете олиото, а след това и яйцата едно по едно. Разбийте добре до пълното им усвояване.
3. Към сместа прибавете киселото мляко и бакпулвера и разбийте, а брашното добавете на порции.
4. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене на тънък пласт. Отгоре подредете черешите.
5. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) за около 30 -35 минути, като регулярно проверявате с клечка за зъби.