Необходими продукти:
125 г краве масло
100 г овесени ядки
100 г брашно
100 г захар
1 щипка сол
за малиновия крем:
300 г замразени малини
170 г захар
100 г краве масло
100 мл портокалов сок
5 жълтъка
3 яйца
1 лимон
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява.
Овесените ядки се смесват с брашното, захарта и солта. Налива се маслото и се разбърква.
В правоъгълна плитка тава, покрита с пергаментова хартия, от тестото се оформя блат, като се притиска добре.
Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
Малините се слагат в малка тенджера, налива се портокаловият сок и се варят, докато омекнат – около 5 минути.
Пасират се, прецеждат се и се оставят да се охладят, за да не се пресекат след това яйцата.
Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта, настърганата лимонова кора и 50 мл лимонов сок.
Прибавят се охладените малини и кремът се вари на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Дърпа се от котлона и се разбърква с маслото.
Малиновият крем се изсипва върху охладената основа и сладкишът се пече 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се много добре.
Нарязва се на правоъгълници и се поднася.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още няколко идеи за сладолед:
В настроение за сладолед
Как да си направим мелба в ананас
Терин от гъши дроб с ябълков чипс
Какаови кексчета с малини и шоколад
Веган десерт с червено цвекло и малини
Бърз и вкусен сладоледов десерт
Диетичен домашен сладолед