Сладкиш "Агнеса"

Класика сред десертите

Сладкиш "Агнеса"
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

* 2ч ч ситно смлени сурови орехи (в кухненски робот е най-лесно)
* 250г масло 
* 2ч ч пудра захар
* 1/2ч ч брашно (пълнозърнесто)
* 4 белтъка
* 4 жълтъка
* ванилия
(по желание – бакпулвер, но може и без)

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат колкото се може по-ситно. Омешват се с брашното, бакпулвера (ако ползвате), ванилията (ако е суха; ако не, добавете по-късно в течната смес).

Разбивате маслото с 1ч ч захар. Маслото може да е меко (стайна температура), или разтопено. Омешвате хубаво ореховата смес и захарно-маслената. Разбивате 4-те белтъка на сняг – първо бавно с миксера, като постепенно ускорявате.
Добавяте белтъците към останалата смес на 3 пъти, като хубаво разбърквате с лъжица след всяко добавяне, докато сместа стане хомогенна.

Добре е да използвате хартия за печене. Най-вероятно ще се получи добре и ако намазните тавичката и поръсите с брашно. Сладкишът не трябва да залепва.

Добре е сместа да запълва тавичката с дълбочина около 1-2см, тъй като целта не е да се получи дебел и пухкав блат.

Печете на 175 градуса за около 40 минути. Приготвяте крем от 4-те жълтъка, като ги разбивате хубаво с втората чаша пудра захар, на висока скорост, с миксера, докато се получи почти бяла, плътна смес. Въпросният крем се намазва равномерно върху още горещия блат.

В най-добрия случай, оставяте агнесата да почива 12 часа – по този начин кремът стяга, но остава леко гумен и много приятен. Ако ли бързате, върнете сладкиша във фурната на 50 градуса и оставете 10-15 минути. По този начин кремът става по-твърд и ронлив, но все толкова вкусен.

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти