Необходими продукти:
* 2ч ч ситно смлени сурови орехи (в кухненски робот е най-лесно)
* 250г масло
* 2ч ч пудра захар
* 1/2ч ч брашно (пълнозърнесто)
* 4 белтъка
* 4 жълтъка
* ванилия
(по желание – бакпулвер, но може и без)
Начин на приготвяне:
Орехите се смилат колкото се може по-ситно. Омешват се с брашното, бакпулвера (ако ползвате), ванилията (ако е суха; ако не, добавете по-късно в течната смес).
Разбивате маслото с 1ч ч захар. Маслото може да е меко (стайна температура), или разтопено. Омешвате хубаво ореховата смес и захарно-маслената. Разбивате 4-те белтъка на сняг – първо бавно с миксера, като постепенно ускорявате.
Добавяте белтъците към останалата смес на 3 пъти, като хубаво разбърквате с лъжица след всяко добавяне, докато сместа стане хомогенна.
Добре е да използвате хартия за печене. Най-вероятно ще се получи добре и ако намазните тавичката и поръсите с брашно. Сладкишът не трябва да залепва.
Добре е сместа да запълва тавичката с дълбочина около 1-2см, тъй като целта не е да се получи дебел и пухкав блат.
Печете на 175 градуса за около 40 минути. Приготвяте крем от 4-те жълтъка, като ги разбивате хубаво с втората чаша пудра захар, на висока скорост, с миксера, докато се получи почти бяла, плътна смес. Въпросният крем се намазва равномерно върху още горещия блат.
В най-добрия случай, оставяте агнесата да почива 12 часа – по този начин кремът стяга, но остава леко гумен и много приятен. Ако ли бързате, върнете сладкиша във фурната на 50 градуса и оставете 10-15 минути. По този начин кремът става по-твърд и ронлив, но все толкова вкусен.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!