1/2 ч.ч. светла кафява захар Мусковадо
125 г масло на стайна температура
60 мл прясно мляко
1 с.л. златен сироп
1 ч.л. ванилов екстракт
300 г брашно с набухвател
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. смлян кардамон
125 г бял шоколадов чипс
80 г сушени смокини
40 г сурови бадеми
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото със захарта с помощта на тел, до получаването на кремообразна смес. Добавете златния сироп, прясното мляко и ванилията. Разбъркайте добре.
Добавете брашното , содата и кардамона. Разбъркайте внимателно, докато се образува гладко тесто.
Добавете нарязаните на дребно сушени смокини, нарязаните бадеми и шоколадовия чипс (или нарязан на ситно бял шоколад). Омесете тестото с ръце.
Загребете от тестото с мерителна лъжица и оформете топче между дланите си. Поставете го в тава, предварително намазнена и постлана с хартия за печене. Притиснете леко топчето, за да се образува диск. Подредете сладките на достатъчно разстояние една от друга. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
Оставете сладките да се охладят и ги поденесете с чаша чай. Може да съхранявате сладките в съд с херметическо затваряне.
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче