Необходими продукти:
300 г брашно
100 г краве масло (студено)
200 мл прясно мляко (със стайна температура)
2 яйца
2 жълтъка
2 пакетчета суха мая
1 с. л. захар
за сиропа:
500 г захар
400 мл сок от портокал
100 мл портокалов ликьор
за сервиране:
100 мл животинска сметана
2 с. л. сок от лимон
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в млякото, заедно със захарта. Поръсва се с 50 г брашно и се оставя да шупне.
След това постепенно се смесва с целите яйца, жълтъците и останалото брашно и се забърква тесто.
При постоянно бъркане с миксер, малко по малко, се добавя студеното масло, нарязано на кубчета.
Тестото се оставя да втаса. Прехвърля се в намазнена форма за печене с подвижно дъно и дупка в средата диаметър 26 см. Оставя се да втаса повторно.
Пече се 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
От портокаловия сок, ликьора и захарта на умерен огън се сварява сироп и се оставя да се охлади.
Горещата саварина се надупчва, залива се със сиропа и се оставя да се охлади.
Сметаната се разбива с лимоновия сок и от получената смес, с помощта на шприц, върху саварината се оформят розички.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Кекс с тахан, сусам и мляко
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Бърз кекс с кисело мляко
Ароматен кекс с индийско орехче
Шоколадов кекс с банани