За плънката
кори за баница - 1 пакет
масло - 150 гр
За баницата
извара - 500 гр
стафиди - 250 гр
сушени боровинки - 50 гр
захар - 200 гр
яйца - 5 бр.
лимонова кора от 1 лимон
За намазване на баницата
масло - 40 гр
белтък - 1 бр.
За всички, които обичат сладка баница, от Mate Kitchen предлагат много лек вариант с плънка от извара и сушени плодове. Не се напоява в захарен сироп, така че спокойно можете да си хапвате повечко от нея. За следобедна закуска е много подходяща, върви чудесно с купичка кисело мляко или пък освежаващ плодов сок. Най-хубавото е, че няма сезонен характер, така че можете да си я приготвяте целогодишно. А и се прави лесно, тъй като се ползват готови кори за баница и достъпни продукти.
В плънката на нашата сладка баница с извара комбинираме стафиди и червени боровинки. Тук можете да експериментирате с вкусовете и да смесите кайсии, череши, сини сливи. По-големите плодове обаче ще трябва да нарежете на малки парченца. Добра идея е да ги накиснете в гореща вода преди това, тъй като са по-твърди.
Препоръката на кулинарите от Mate Kitchen е да мажете корите за баница обилно с масло, защото изварата е суха и има нужда от мазнина. След това, когато баницата изстине, маслото попива в нея и в корите и не е тежко на вкус. Ако ползвате олио обаче, няма да е точно така, затова го избягвайте за такъв тип десерти. Друга възможност е да добавите разтопеното масло в плънката, за да сте сигурни, че така ще се разнесе равномерно и вашата сладка баница ще стане сочна.
Сладката баница с извара и сушени плодове е по-вкусна, когато изстине, защото тогава сладостта ѝ се усеща повече. Ако не ви е достатъчно, може да я поръсите с пудра захар.
Начин на приготвяне:
За плънката:
1. Разтопете маслото.
2. Вземете две кори и ги намажете с масло. Разпределете обилно от плънката и навийте на руло. Процедирайте по същия начин с останалите продукти.
3. Наредете рулата плътно едно до друго в правоъгълна тава.
За баницата:
1. В купа смесете изварата, яйцата, стафидите, боровинките, захарта и лимоновата кора. Разбъркайте всичко много добре.
За намазване на баницата:
1. Намажете баницата с разбит белтък, сложете отгоре парченца масло и печете на 180 градуса за 30-35 минути.
2. Поръсете готовата баница с пудра захар и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, белтък, кори за баница и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.
Наталия Такова-Мазгарева
Обичта спасява
Петър Антонов: Бих искал детето ми да е по-отворено към всичко
Благодаря на родителите си за това, че ме оставиха сам да избера пътя си. Майка ми ме вкара ...

Какви навици могат да намалят риска от безплодие при мъжете и жените?
Факторите на начина на живот играят най-важна роля в проблемите, свързани с репродуктивното здраве. Докладът ...
Хороскоп за деня
Най-четени
- Датата, на която сте родени, влияе върху любовния ви живот. Ето как...
- Лазаровден е! Ето кой празнува днес и какви са поверията и обичаите
- Кога ще срещнете любовта на живота си според зодиакалния си знак
- Дрехите, които правят всяка жена по-сексапилна на мига
- Утре е Цветница, тази нощ е магична - имайте само хубави помисли!
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)





