За тестото
яйца - 6 бр
захар - 150 гр
ванилия - 2 бр
сода бикарбонат - 1 ч.л.
кисело мляко - 250 гр
брашно - 300 гр
За сиропа
захар - 300 гр
вода - 500 мл
лимони изцеден на сок - 1/2 бр
Сладкото реване е традиционен арабски десерт, навлязъл в българската кухня от съседна Турция. Ако си падате по сиропирани сладкиши, това е вашето изкушение.
В оригиналната рецепта реването се приготвя от пшеничен грис. Захарният сироп пък се ароматизира с вода от портокалови цветчета или розова вода. Задължително се поднася с някаква ядка за декорация – орехи, бадеми и т.н. Като всяка „вносна“ храна, и то претърпява промени и се адаптира към местните кулинарни практики, разказват от Mate Kitchen. В крайна сметка стига до нашите сладкарници от не толкова далечното минало като сиропиран кекс със задължителната розичка от сметана или маслен крем в центъра.
Това, разбира се, съвсем не означава, че не можете да си го приготвите и вкъщи. Рецептата за реване na Mate Kitchen е лесна за изпълнение и не отнема много време. За разлика от други подобни десерти, неговата структура е пореста и попива сиропа бързо. Това означава, че можете да го хапнете само час след като сте го сиропирали.
Като истински арабски сладкиш то заслужава подобаващо сервиране – с чаша гъсто кафе или пък силен черен чай. Да ви е сладко!
За тестото
1. Разбийте яйцата, захарта и ванилията с миксер до побеляване.
2. Угасете содата в киселото мляко. След като шупне, го изсипете при разбитите яйца.
3. Прибавете брашното на порции, като не спирате да бъркате. Трябва да се получи гладка кексова смес.
4. Изсипете сместа в намазана с олио тавичка и изпечете реването в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готово е, когато забита в центъра на съда клечка за зъби излиза чиста, без полепнало по нея тесто.
За сиропа
1. Докато реването се пече, пригответе захарния сироп. За целта изсипете водата, захарта и лимоновия сок в тенджерка на котлона и оставете да поври, докато захарта се разтвори хубаво. Оставете сиропа да се охлади.
2. Нарежете изпеченото реване на квадрати, докато е още топло. Полейте топлото реване с изстиналия сироп.
3. Оставете да се напои добре и го поднесете с декорация от бита сметана.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.