Необходими продукти:
1 л прясно мляко
150 мл животинска сметана
300 г заквасена сметана
300 г пресни ягоди
100 г захар
30 мл портокалов ликьор
4 яйца
1 стрък мента
Начин на приготвяне:
Млякото и животинската сметана се сипват в касерола и се загряват до точката на кипене, като не трябва да завират.
Яйцата се разбиват със заквасената сметана.
Наливат се към млечната смес и се готви около 5 минути на слаб огън, като не бива да завира. Щом се пресече, се дърпа от котлона и се оставя за 15 минути да се охлади.
Прецежда се през марля. Овкусява се с 40 г захар и се оставя да се отцежда за една нощ в хладилник.
Ягодите се режат на кубчета. Поръсват се с останалата захар и се заливат с ликьора. Оставят се да престоят 2 часа в хладилник.
В чаши за сервиране се сипва от получената извара и от ягодите с отделилия се сос. Украсяват се с листенца мента.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Как да съхраняваме ягоди за по-дълго
Вкусни кошнички с пресни ягоди