150 мл прясно мляко
100 мл течна пълномаслена сметана
1 яйце
1 жълтък
1/4 ч.ч. захар
15 г царевично нишесте
1 шушулка ванилия
1/2 лимон, настъргана кора и сок
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.ч. стафиди
675 г вишни от компот
8 листа точени кори
60 г масло
1/3 ч.ч. филирани бадеми
заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. За крема сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка. Разрежете шушулката ванилия и остържете вътрешността ѝ. Добавете я при млякото и сметаната. Разбъркайте енерегично и оставете сместа да заври.
2. В купа разбийте яйцето, жълтъка и захарта. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте до гладкост. На тънка струйка, при непрекъснато разбиване, добавете горещата млечна смес. Прехвърлете сместа в тенджерката и я върнете върху котлона. Бъркайте, докато кремът се сгъсти и стане лъскав. Пресипете го в плитък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за 1-2 часа.
3. За пълнежа в купа разбъркайте охладения яйчен крем. Добавете прецедените вишни без костилки, канелата, фино настърганата лимонова кора, лимоновия сок и стафидите. Разбъркайте добре.
4. Разтопете маслото и го охладете. Подредете корите една върху друга, като мажете всяка с масло. Сипете пълнежа по дължината на дългата страна на слепените кори. Намажете краищата на най-горната страна с масло. Прегънете краищата като пакет, след това навийте на руло. Намажете рулото с масло и поръсете с филирани бадеми.
5. Поставете щрудела в тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
6. Нарежете щрудела на дебели парчета. Сервирайте всяко парче, гарнирано с 1 с.л. разбита до пухкавост заквасена сметана. Поръсете и със сгъстен сироп от компота.