Необходими продукти:
1 кг ябълки (сорт „Гала“)
1 кг дюли
200 г сушени череши (от сочните)
150 г чаени бисквити
100 г белени бадеми
60 г краве масло
50 г захар
500 мл сироп от вишни и/или малини
1 звездовиден анасон
1 шушулка ванилия
кората от 1 лимон
за тестото:
250 г брашно (+ за замесване)
150 г краве масло
50 г пудра захар за поръсване
1 жълтък
1 с. л. захар
Начин на приготвяне:
Дюлите се нарязват на кубчета.
Заливат се със сиропа от вишни и малини. Добавят се анасонът, семенцата от разполовената шушулка ванилия, шушулката и настърганата лимонова кора.
Кипва се, готви се около 1 час и се охлажда.
Дюлите се прецеждат, шушулката и анасонът се отстраняват, а сиропът се запазва.
Ябълките се режат на лодки. Заливат се с разтопеното масло, поръсват се с 50 г захар и се пекат 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
Плодовете се разбъркват с дюлите.
Бисквитите и бадемите се смилат.
Замесва се тесто с брашното за тестото се смесва с 2 с. л. разтопено масло, жълтъка, захарта, сол и 120 мл. топла вода.
Намазва се с разтопено масло и се оставя да почине поне за час.
Тестото се разделя на две части, всяка от които се разточва или дърпа.
Намазват се с разтопено масло, поръсват се с трохите от бисквити и бадеми, а отгоре се слага от плънката с плодове.
Завиват се и се прехвърлят в тава с незалепващо покритие.
Намазват се с масло и се поръсват с пудра захар. Пекат се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Охлаждат се и се сервират с пудра захар и със запазения сироп.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Сладки с шамфъстък и глазура
Великденски сладки
Как да си направим сладки мечета
Вкусни сладки с шоколад