За блата:
4 яйца
100 г захар
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
50 г орехи
1 с.л. какао
За крема:
6 жълтъка
200 г захар
800 мл прясно мляко
5 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)
За сиропа:
100 г захар
100 г стафиди
кората от 1 лимон
50 мл бърбън
За шоколадовия сос:
150 г шоколадов кувертюр
300 мл животинска сметана
1-2 с.л. бърбън
За гарниране:
1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)
100 мл течна животинска сметана
2 с.л. захар
1 ч.л. натурално какао
Начин на приготвяне:
1. За да приготвите блата, отделете жълтъците от белтъците. Разбийте леко белтъците с миксер, добавете половината захар и отново разбийте, докато станат на сняг. Разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване. Добавете белтъците към жълтъците и разбъркайте.
2. Смесете брашното с какаото, бакпулвера и наситнени орехи. След това изсипете и сухата смес в купата с яйцата и отново разбъркайте.
3. Прехвърлете сместа в тава, застлана с пергаментова хартия. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Извадете блата и го охладете.
4. За крема загрейте 700 мл от млякото с ванилията. Разбъркайте жълтъците, захарта и нишестето с останалото студено мляко. Налейте горещото мляко към студената смес и разбъркайте. След това сложете на котлона и загрявайте до сгъстяване, като не спирате да бъркате. Прехвърлете крема в купа и го покрийте с фолио. Оставете го да се охлади.
5. За сиропа загрейте 200 мл вода със захарта. Добавете настърганата кора от лимон и алкохола. След като сместа заври и захарта се разтвори, залейте с нея стафидите. Оставете ги за поне час.
6. За шоколадовия сос загрейте сметаната и залейте натрошения шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи шоколада. Налейте алкохола и отново разбъркайте.
7. Разбийте сметаната за гарниране със семенцата ванилия и захарта.
8. Натрошете блата и сложете половината в чаша за трайфъл. Залейте със сиропа и стафидите.
9. Сипете от предварително разбития крем, после шоколадов сос, още един ред блат, сироп, крем, шоколадов сос и накрая разбита сметана и малко какао.