за блата:
200 г черен шоколад
150 г захар
30 мл кафе ликьор
7 яйца
2 с. л. какао
1 с. л. инстантно кафе
1 ч. л. бакпулвер
краве масло за намазване
за крема:
400 мл животинска сметана
140 г пудра захар
1 шушулка ванилия
за гарниране:
200 г череши с дръж
Начин на приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, докато побелеят и увеличат обема си поне два пъти.
Прибавя се разтвореното в кафе ликьора инстантно кафе.
Сипват се пресятото какао и бакпулвер, разбърква се, добавя се и разтопеният шоколад.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и много внимателно се разбъркват с тестото.
Плитка тава се покрива с пергаментова хартия и се маже с масло. Тестото се излива върху нея, като се заглажда.
Пече се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната, охлажда се за 5–10 минути и се отделя от хартията, докато е още топло.
Навива се на руло. Сметаната за крема се разбива със захарта и семенцата от шушулката ванилия. Част от нея се заделя за украса.
Охладеното тесто се маже с крема и се поръсва с част от черешите. Отново се навива на руло.
Оставя се в хладилник за 2 часа, за да стегне. Украсява се с розички от крем и цели черешки.
Други рецепти:
Топла питка със сиренце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене