6 белтъка
80 г брашно
180 г кафява захар „Мусковадо“
120 г орехи
80 г черен шоколад „Своге“ (с 65% какао)
1 с. л. бадемов аперитив
1 с. л. захаросани портокалови корички
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
за гарниране:
300 мл животинска сметана
10 г бурбонска ванилова захар
50 г захар
какао за поръсва
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. Добавя се захарта и се разбиват на сняг.
Шоколадът се накълцва. Портокаловите корички се нарязват на дребно.
Орехите се смилат. Разбитите белтъците се смесват с орехите, портокаловите корички и шоколада.
Добавят се бадемовият аперитив, бакпулверът и брашното, и се разбърква внимателно.
Тестото се изсипва във форма за торта с подвижно дъно (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) до готовност – 30–40 минути. Охлажда се.
Сметаната се разбива с кристалната и ваниловата захар, докато стане на сняг.
Охладеният кейк се намазва със сметаната.
Накрая се поръсва с какао.
Прочетете още:
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко