Шоколадово-орехов кейк

Някак празничен е този шоколадов кейк с ухание на портокалови корички

Шоколадово-орехов кейк
Снимка: ThinkStock/Guliver
2 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

6 белтъка
80 г брашно
180 г кафява захар „Мусковадо“
120 г орехи
80 г черен шоколад „Своге“ (с 65% какао)
1 с. л. бадемов аперитив
1 с. л. захаросани портокалови корички
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
за гарниране:
300 мл животинска сметана
10 г бурбонска ванилова захар
50 г захар
какао за поръсва

Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. Добавя се захарта и се разбиват на сняг. 

Шоколадът се накълцва. Портокаловите корички се нарязват на дребно. 

Орехите се смилат. Разбитите белтъците се смесват с орехите, портокаловите корички и шоколада. 

Добавят се бадемовият аперитив, бакпулверът и брашното, и се разбърква внимателно. 

Тестото се изсипва във форма за торта с подвижно дъно (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. 

Пече се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) до готовност – 30–40 минути. Охлажда се. 

Сметаната се разбива с кристалната и ваниловата захар, докато стане на сняг. 

Охладеният кейк се намазва със сметаната. 

Накрая се поръсва с какао.

Прочетете още:

Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти