Поглезете се с този невероятно вкусен сладкиш със сметана! Само не прекалявайте с изяденото количество, за да не ви стане тежко.
Необходими продукти:
7 яйца със стайна температура
1 1/3 чаена чаша пудра захар, пресята (плюс допълнително за поръсване)
1/3 чаена лъжичка какао, пресято
1 чаена чаша сметана
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 супени лъжици захар
Начин на приготвяне:
Постелете 25 х35 правоъгълна тавичка с хартия за печене. Отгоре намажете с олио или разтопено масло. Загрейте фурната до 180 градуса.
Разделете белтъците и жълтъците. Разбийте жълтъците, докато се сгъстят и оставете на страна. Разбийте белтъците до мек сняг. На части добавяйте предварително пресетите пудра захар и какао, като продължите да разбивате. Добавете разбитите жълтъци и внимателно разбъркайте.
Изсипете тестото е подготвената тавичка и изравнете повърхността. Печете около 15-20 минути в предварително загрятата фурна. Извадете тавата и оставете две-три минути да поизстине. Разстелете кърпа на плота, поръсете обилно с пудра захар.
Обърнете блата върху кърпата. Внимателно махнете хартията. Като започнете от дългата страна деликатно, с помощта на кърпата, завийте блата като руло. Оставете напълно да изстине, така както е сгънат. Разбийте сметаната със захарта (ако е подсладена, не добавяйте захар) и ванилията. Разгънете блата, намажете със сметаната и наново завийте на руло. Отгоре поръсете с пудра захар.