за тестото:
250 г брашно
180 г захар
50 г какао
200 мл прясно мляко
70 мл олио
3 яйца
2 с. л. кокосови стърготини
1 пакетче ванилова захар (10 г)
1 пакетче бакпулвер (10 г)
за крема:
2 пакетчета пудинг с шоколад и кокос
1 л прясно мляко
160 г захар
за глазурата:
175 г крем сирене
100 г краве масло (меко)
150 г пудра захар
1–2 с. л. бял ром с аромат на кокос
за украса:
захарни конфети
захарни перли
Начин на приготвяне:
Брашното за блата се смесва с бакпулвера, какаото, ваниловата захар и кокосовите стърготини.
Яйцата и захарта се разбиват много добре, наливат се смесените олио и прясно мляко, и се разбърква.
Сухите съставки се сипват при яйчената смес и се разбива с миксер, до хомогенизиране.
Тестото се изсипва във форма за торта с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия, и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 25 минути.
Охлажда се, заравнява се и се реже на три блата.
Пудингът за крема се смесва със захарта и 100 мл студено мляко. Останалото мляко се кипва в тенджера.
Разтвореният пудинг се изсипва към горещото мляко и се бърка, докато се сгъсти.
Във форма за торта се редуват блат, топъл пудинг и така, докато се завърши с блат. Тортата се оставя в хладилник за 4 часа, за да стегне.
Маслото, крем сиренето и захарта за глазурата се разбиват много добре. Ароматизира се с рома.
Тортата се освобождава от формата, маже се с глазура и се декорира със захарната украса.
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци