За захаросаните орехи:
80 мл вода
110 г фина захар
105 г орехи пекан
За карамела:
олио
315 мл течна сметана (35% масленост)
1 ч.л. ванилова паста
160 г фина захар
55 г течна глюкоза
60 г безсолно масло
20 г мед
3 г сол
1 г сода бикарбонат
80 г натурален шоколад (70% какао)
Начин на приготвяне:
1. За захаросаните орехи сипете водата и захарта в тенджерка и ги загрейте, докато захарта се разтопи. Добавете нарязаните на едро орехи пекан и разбъркайте добре. Оставете орехите да къкрят в сиропа в продължение на 3 минути. След това ги прецедете и ги разстелете в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 20 минути.
2. За карамела сипете сметаната в касерола заедно с ваниловата паста. След като сметана кипне, поддържайте я гореща, докато дойде време да я добавите в карамела.
3. В голяма тенджера сипете захарта и изчакайте тя да се карамелизира, като разбърквате от време на време с помощта на силиконова шпатула. Щом карамелизираната захар придобие тъмнозлатист цвят и по повърхността започне да се образува пяна, добавете горещата сметана. Щом сметаната спре да кипи енергично, намалете силата на огъня и добавете глюкозата, маслото и меда. Добавете и щипка сол. Бъркайте сместа с помощта на тел, докато достигне температура от 118 градуса. Дръпнете от огъня и добавете нарязания шоколад, печените захаросани орехи и содата. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно.
4. Намажете с олио стените от вътрешната страна на квадратна форма за тарт (без дъно) с размери 16х16 см и я поставете в тавичка, постлана с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и я оставете да изстине напълно на стайна температура. След това внимателно отстранете формата и нарежете сладкиша на еднакви квадратни парчета.