Необходими продукти:
300 г тъмен шоколад (най-добър в случая е този, съдържащ 70% какао)
300 г млечна сметана
2 големи супени лъжици черен чай ("Ърл Грей" по възможност)
фино настъргана кора от 1 мандарина
щипка сол
масло с големината на орех
няколко супени лъжици какао за овалване
Начин на приготвяне:
Настъргваме много фино само външната част от кората на мандарината, като избягваме бялата й горчива материя. Количеството, което ще получим е по-малко от една чаена лъжичка, но това е напълно достатъчно, за да придадем ароматен акцент на десерта.
Слагаме сметаната да се затопли на умерен огън и когато се появят мехурчета в края на съда, добавяме двете лъжици чай и мандариновата кора. Оставяме да покъкри, без да завира силно – колкото чаят и кората да пуснат уханния си мирис. Когато течността се оцвети в бледожълто, е време да я прецедим през фина цедка, така че да остане само ароматизираната сметана.
Натрошаваме шоколада, прибавяме бучката масло и горещата сметана, докато разбъркваме непрекъснато. За минута-две трябва да се получи гладка, кадифена шоколадова смес (позната като ганаш). Не пропускаме и щипката сол (за по-наситен шоколадов вкус) и отново бъркаме.
Охлаждаме сместа около час-два, колкото да стегне. Може и в хладилник, но съдът трябва да е добре захлупен, за да не поеме други аромати.
Накрая загребваме по една чаена лъжичка от шоколадовата паста, оформяме я с идеално чисти ръце на топчета и ги овалваме в какаото.
Шоколадови трюфели с черен чай
Подвластни на съвършения им вкус
7137