За ганаша
шоколад минимум 50% съдържание на какао - 230 гр
сладкарска сметана - 180 мл
масло - 30 гр
ром коняк, бренди или друг ароматен алкохол - 2 с.л.
За овалване
какао на прах
кокосови стърготини
лешници изпечени и счукани, или бадеми
За да си направите тези шоколадови трюфели на Mate Kitchen в домашни условия, не ви трябва специално оборудване. Една касерола, една купа и бъркалка е всичко, от което имате нужда. По-важни са съставките и най-вече шоколадът. В списъка с продукти ще видите, че не уточняваме колко процента трябва да е съдържанието на какао, но 50 е задължителният минимум. Ако обичате наситения и даже нагарчащ какаов вкус, ползвайте черен шоколад с повече проценти. Оставяме това изцяло на вашите лични предпочитания.
Знаете, че сладките трюфели са малки бонбони, колкото за една хапка. Затова 2 см диаметър е оптималният размер. И да не ги направите идеално кръгли, не е проблем, защото истинските трюфели, които всъщност се опитваме да наподобим от шоколад, не са съвършени по форма, а по вкус. Така че не се старайте прекалено, съветват от Mate Kitchen.
Класическото овалване на готовите шоколадови трюфели е в какао. Ние решихме да внесем малко разнообразие и затова ползвахме кокосови стърготини и счукани лешници. Бадемите също са подходящи, но тук е важно да отбележим, че ядките трябва да са изпечени. Даже, ако искате, може и да ги посолите леко за по-контрастен вкус.
Начин на приготвяне:
За ганаша
1. Сложете сметаната и маслото в касерола и ги сложете на котлона на умерен огън. След като кипнат, ги излейте върху начупения в купа шоколад.
2. Оставете ги за около 3 минути, за да почне шоколадът да се топи. След това разбъркайте с шпатула до получаването на гладка и еднородна смес.
3. Сипете рома и разбъркайте добре.
4. Оставете тази смес в хладилника за около час, за да може да се стегне.
5. След това я извадете и с помощта на лъжичка гребнете и с пръсти оформете топчета с диаметър около 2 см.
За овалване
1. Оваляйте в какао, кокосови стърготини или натрошени ядки и подредете готовите трюфели в чиния или в отделни хартиени кошнички.
2. Съхранявайте трюфелите на хладно, най-добре в хладилника, до момента на поднасяне.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.