Шоколадови трюфели

С кокосови стърготини и счукани лешници

5 от общо 2 гласа
50 мин.
Необходими продукти

За ганаша

шоколад минимум 50% съдържание на какао - 230 гр  

сладкарска сметана - 180 мл 

масло - 30 гр 

ром коняк, бренди или друг ароматен алкохол - 2 с.л. 

За овалване

какао на прах

кокосови стърготини

лешници изпечени и счукани, или бадеми

За да си направите тези шоколадови трюфели на Mate Kitchen в домашни условия, не ви трябва специално оборудване. Една касерола, една купа и бъркалка е всичко, от което имате нужда. По-важни са съставките и най-вече шоколадът. В списъка с продукти ще видите, че не уточняваме колко процента трябва да е съдържанието на какао, но 50 е задължителният минимум. Ако обичате наситения и даже нагарчащ какаов вкус, ползвайте черен шоколад с повече проценти. Оставяме това изцяло на вашите лични предпочитания.

Знаете, че сладките трюфели са малки бонбони, колкото за една хапка. Затова 2 см диаметър е оптималният размер. И да не ги направите идеално кръгли, не е проблем, защото истинските трюфели, които всъщност се опитваме да наподобим от шоколад, не са съвършени по форма, а по вкус. Така че не се старайте прекалено, съветват от Mate Kitchen.

Класическото овалване на готовите шоколадови трюфели е в какао. Ние решихме да внесем малко разнообразие и затова ползвахме кокосови стърготини и счукани лешници. Бадемите също са подходящи, но тук е важно да отбележим, че ядките трябва да са изпечени. Даже, ако искате, може и да ги посолите леко за по-контрастен вкус.

Начин на приготвяне:

За ганаша

1. Сложете сметаната и маслото в касерола и ги сложете на котлона на умерен огън. След като кипнат, ги излейте върху начупения в купа шоколад.

2. Оставете ги за около 3 минути, за да почне шоколадът да се топи. След това разбъркайте с шпатула до получаването на гладка и еднородна смес.

3. Сипете рома и разбъркайте добре.

4. Оставете тази смес в хладилника за около час, за да може да се стегне.

5. След това я извадете и с помощта на лъжичка гребнете и с пръсти оформете топчета с диаметър около 2 см.

За овалване

1. Оваляйте в какао, кокосови стърготини или натрошени ядки и подредете готовите трюфели в чиния или в отделни хартиени кошнички.

2. Съхранявайте трюфелите на хладно, най-добре в хладилника, до момента на поднасяне.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти