За сконс:
125 г брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. захар
4 с.л. какао
1 голямо яйце
175 мл прясно мляко
100 г разтопено масло
1 портокал, кора
За пюрето от банани:
2-3 банана
15 г натурален шоколад
прясно настъргано индийско орехче
ром
Допълнително:
тропически плодове - ягоди, киви, папая, ананас, портокал
Начин на приготвяне:
1. За плодовата салата почистете, обелете и нарежете различни плодове на парченца с приблизително еднакъв размер. Сложете ги в купа и поръсете с индийско орехче и малко ром. Разбъркайте внимателно и оставете настрани.
2. За банановото пюре обелете бананите и ги намачкайте с пръсти в купа. Добавете нарязания на ситно шоколад и разбъркайте.
3. За сместа за сконс в голяма купа пресейте брашното, бакпулвера и какаото. Добавете захарта и разбъркайте добре. Оформете кладенче в сместа и в него чукнете яйцето и с помощта на вилица го разбийте внимателно, като постепенно го смесвате с брашното. Добавете прясното мляко и разбъркайте. Настържете фино портокалова кора и разбъркайте.
4. В загрят тиган сипете разтопено масло и оформете мини палачинки с помощта на супена лъжица. Щом се появят балончета по повърхността на палачинките, обърнете и пържете още минута.
5. По средата на десертна чиния поставете един шоколадов скон, върху него сипете бананово пюре и поставете втори скон. Сипете отново бананово пюре и поставете трети скон. Най-отгоре сипете пълна супена лъжица тропически плодове. Разпръснете плодове и отстрани. Поръсете десерта с фин слой какао.