За макароните:
132 г пудра захар
132 г бадемово брашно
20 г холандско какао
32 мл вода
132 г фина захар
45 г белтъци (А)
50 г белтъци (Б)
За пълнежа:
280 г течна сметана
1 ч.л. ванилова паста
2 г сол
350 г качествен натурален шоколад
Начин на приготвяне:
1. Сипете бадемовото брашно и пудрата захар в кухненски робот и разбъркайте. Добавете какаото и отново разбъркайте. Пресейте сместа в купа.
2. Пригответе две плоски тави. На два листа хартия за печене направете шаблони на кръгчета с диаметр 4 см с флумастер. Обърнете хартията с очертаното надолу и поставете върху тавите.
3. В тенджера сипете захарта и водата и загрейте до 118 градуса. Разбийте 45 г белтъци* (А) с помощта на миксер, на бавна скорост. Добавете на тънка струйка горещия сироп, без да спирате разбиването. Разбийвайте докато може да пипнете спокойно купата, т.е. докато сместа се охлади. Добавете 1-2 капки кафява сладкарска боя в сместа.
4. Добавете 50 г белътци (Б) към сухите съставки и разбъркайте. Добавете на порци целувчената смес, като разбърквате внимателно. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник. Шприцовайте сместа в кръгчетата върху хартията за печене. Тръснете тавите преди да ги поставите в предварително загрята фурна на 160 градуса. Печете 15-18 минути.
5. За пълнежа сипете сметаната заедно с ваниловата паста и солта в тенджерка. Оставете да заври. Излейте горещата сметана върху нарязан или под формата на чипс шоколад. Разбъркайте докато той се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава. Оставете на стайна температура за 1-2 часа. Пресипете в пош с гладък накрайник (12 мм).
6. Шприцовайте шоколадов пълнеж върху половината макарони. Захлупете с останалите макарони.
*Най-добре е да прецедите белтъците през фина цедка и да ги оставите за 24 часа на стайна температура.