За основата:
50 г натурален корнфлейкс
20 г натурален шоколад
За първия слой:
400 г течна сметана
200 г прясно мляко
20 г захар
450 г млечен шоколад
6 листа желатин
За шоколадовата глазура:
20 г прясно мляко
150 г течна сметана
100 г захар
35 г какао
35 г натурален шоколад
3 листа желатин
За медената пита:
200 г захар
50 г мед
1 с.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
1. За основата разтопете начупения шоколад на водна баня. Поставете корнфлейкса в плик с цип и го начукайте с точилка. След това го добавете към разтопения шоколад и разбъркайте добре.
2. Намазнете дъното на дълбока квадратна форма с подвижно дъно и постелете хартия за печене. Изсипете сместа за основата и я разпределете равномерно, като хубаво я притискате към дъното. Поставете в хладилник за 1 час.
3. За първия слой накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. Сипете сметаната, млякото и захарта в тенджерка и затоплете сместа на бавен огън. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и добавете набъбналия желатин, като го изстискате. Разбъркайте докато желатина се разтопи. Начупете шоколада на парченца в купа и върху него изсипете горещата смес. Разбъркайте, докато той се разтопи и сместа стане гладка.
4. Изсипете шоколадовата смес върху стегнатата основа. Върнете в хладилника за 2 часа.
5. За шоколадовата глазура накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. Сипете млякото и сметаната в касерола и добавете захарта, нарязания шоколад и какаото. Разбърквайте сместа с тел, докато заври. Дръпнете от огъня и добавете изтискания желатин. Разбъркайте, докато се разтопи.
6. Залейте стегнатия сладкиш с шоколадовата глазура и поставете в хладилник за 30 минути.
7. За медената пита сипете захарта в касерола заедно с меда и поставете на умерен огън. Бъркайте с дървена лъжица, докато захарта придобие тъмнозлатист цвят. Добавете содата бикарбонат, от нея сместа веднага ще бухне. Разбъркайте и дръпнете от котлона. Изсипете сместа в тава, постлана с хартия за печене. Оставете сместа на стайна температура да се втвърди.
8. Извадете шоколадовия сладкиш от хладилника и внимателно го извадете от формата. Върху него начупете медена пита. Нарежете на квадратни парчета.