За хлебчетата (20 бр.)
450 г брашно
5 г подобрител за хляб
50 г брашно от 5 зърнени култури или пълнозърнесто брашно
7 г суха мая
20 г какао
1 яйце със стайна температура
40 г захар
30 г безсолно масло + 30 г за намазване
250 мл вода
пудра захар
За шоколадовия сос:
100 г млечен шоколад
100 г пълномаслена течна сметана
За муса с маскарпоне:
250 г маскарпоне
80 г пудра захар
1/2 шушулка ванилия
За карамелизираната круша:
1 круша Уилямс
20 г безсолно масло
20 г захар
1/3 ч.ч. бренди
Начин на приготвяне:
1. За хлебчетата пресейте брашното в голяма купа. Добавете и какаото, като го пресеете. Добавете и брашно от зърнени култури. Разбъркайте. В чаша смесете захарта, сухата мая и хладка вода. Разбъркайте и добавете към сухата смес, като оформите кладенче в нея. В кладенчето добавете още предварително разбито яйце и щипка сол. С помощта на вилица смесете продуктите, след това омесете с ръце. Накрая добавете маслото към тестото и го омесете. Извадете тестото върху плота и доомесете за кратко. Оформете на гладка топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло, за да удвои обема си.
2. Извадете втасалото тесто и го омесете за кратко върху набрашнен плот. Разделете го на порции от по 40 г. Оформете малки топчици и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Поръсете с 1-2 капки зехтин всяка топчица и притиснете леко с върха на пръстите. Покрийте хлебчетата и ги оставете да втасат. Намажете бухналите хлебчета с разтопено масло и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.
3. За шоколадовия сос загрейте сметаната почти до кипене. Залейте с нея нарязания млечен шоколад в купа. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава.
4. За муса от маскарпоне смесете пудрата захар, маскарпонето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула.
5. Намажете изпечените хлебчета с разтопено масло отново и ги оставете да починат 5-10 минути.
6. Нарежете крушата на кръгчета, като остраните дръжката ѝ. Разтопете маслото в тиган и го изчакайте да покафенее. Подредете кръгчетата круша в него. След 2 минути поръсете захарта. Налейте брендито и изчакайте алкохола да се изпари, а крушата да омекне.
7. Разрежете хлебчетата на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Нанесете от муса с маскарпоне върху долната част на хлебчетата. Поставете кръгче круша и полейте щедро с шоколадов сос. Захлупете с капачето на хлебчето и поръсете с пудра захар.