За чашките:
300 г качествен млечен шоколад
За крема:
150 г течна сметана (35% масленост)
30 г фина захар
1/4 ч.л. ванилова паста
12 пресни малини
Начин на приготвяне:
1. Нарежете чисто нова гъба на 12 квадратчета (3х3 см). Увийте всяко квадратче в парче прозрачно фолио, така че да се получи дръжка отгоре.
2. Начупете или нарежете шоколада и го сложете в пластмасова купа. Поставете го в микровълнова фурна за 30 секунди, докато 50% от него се разтопи, а останалите 50% не са разтопени. Разбъркайте енергично с шпатула, докато шоколадът се разтопи и стане лъскав. Ако все още има парченца шоколад, нагрейте купата с помощта на сешоар.
3. Наклонете купата с разтопения шоколад на една страна и потопете квадратче гъба, като го държите за дръжката от фолио. Потопете гъбата до 3/4 от височината ѝ, не повече. Подредете гъбите, потопени в шоколад в тавичка, постлана с хартия за печене. Оставете на стайна температура за 10 минути. След това отново потопете гъбите в шоколада и подредете отново в тавичката. Поставете в хладилник за 5-7 минути.
4. За крема сипете охладената сметана в купа заедно със захарта и ваниловата паста и разбийте с помощта на миксер, докато сметаната стане пухкава и може да се пресипе в шприц. Поставете купата с разбита сметана в хладилник, докато подготвите чашките.
5. Извадете гъбите с шоколад от хладилника и внимателно извадете шоколадовите чашки, като натискате гъбата и леко я завъртате. Подредете чашките в чиния. На дъното на всяка поставете по 1 малина.
6. Прехвърлете крема Шантили в шприц с назъбен накрайник. Шприцовайте крем във всяка шоколадова чашка. Поръсете с фин слой какао.