За бисквитите
натурален шоколад - 220 гр
брашно - 100 гр
кафява захар - 160 гр
масло - 60 гр
яйца - 2 бр
бакпулвер - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
За топинга
ягоди - 500 гр
кафява захар - 100 гр
лимонов сок - 2 с.л.
Разкошни домашни шоколадови бисквити с ягодов топинг – идеални са за следобедното кафе или просто ей така, да се поглезите без повод. Това е любима рецепта на Mate Kitchen, защото са лесни за приготвяне и невероятно вкусни. Натурален шоколад с поне 60% съдържание на какао, кафява захар за допълнителен вкус и аромат, масло, това е перфектната комбинация за всеки домашен сладкиш.
От това количество продукти се получават точно 12 бисквити – идеално като за проба. Ако ви харесат, в което не се съмняваме, може просто да умножите всичко по 2… или по 3.
Тестото за тези шоколадови бисквити на Mate Kitchen се приготвя лесно и бързо, но трябва да престои известно време в хладилник, за да стегне и да се работи по-лесно с него. За да оптимизирате приготвянето на сладките, използвайте това време, за да приготвите ягодовия топинг. Месите тестото, докато то си почива, правите топинга, а след това, докато оформяте и печете бисквитите, топингът изстива – съвършено подредено и планирано. Тогава времето за приготвяне на вашите бисквити ще падне под 2 часа. За толкова изкусителни сладкишчета това е повече от чудесно.
Няма да можете да им устоите. Отвън стават хрупкави, а отвътре са меки. Когато ги потопите в кафето или капучиното, стават още по-неустоими. А ягодовият топинг… Може да полеете повече от него, няма да сгрешите.
Между другото, може да си направите малинов топинг, ако предпочитате. Рецептата е същата.
Начин на приготвяне:
За бисквитите
1. На водна баня разтопете шоколада и оставете леко да се охлади.
2. През това време в купа разбийте яйцата и при непрекъснато бъркане прибавете кафявата захар, разтопеното масло, солта, бакпулвера и охладения разтопен шоколад на тънка струя. Разбивайте докато се получи хомогенна смес. Накрая прибавете и брашното, като бъркате до пълното му усвояване.
3. Оставете шоколадовото тесто да се стегне в хладилника за 35-40 минути.
4. Извадете тестото и с намазнени ръце оформете 12 еднакви по големина топчета. Подредете ги в подходяща тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.
5. Печете бисквитите на 170 градуса за 15-17 минути или докато се напукат и получат коричка отгоре, но останат меки отвътре. Извадете ги, оставете да се охладят и залейте с плодовия топинг.
За топинга
1. Почистете и нарежете ягодите, пасирайте ги и ги прецедете през гевгир.
2. Полученото ягодово пюре изсипете в касерола и сложете на котлона на умерена температура. Към него прибавете лимоновия сок и кафявата захар. Разбъркайте добре и след като заври, редуцирайте до желаната гъстота.
3. След като е готово, оставете да се охлади.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа натурален шоколад, което може да предизвика алергични реакции.