За блатовете:
400 г брашно
400 г фина кристална захар
90 г какао
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
105 г кокосово масло
2 яйца
230 мл мътеница
1 1/2 ч.л. ванилова паста
230 мл гореща вода
За млечния шоколадов крем Шантили:
800 г прясна течна сметана
1 ч.л. ванилова паста
400 г млечен шоколад
За декорация:
200 г бял шоколад
200 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
1. За блатовете сипете в купа сухите съставки - брашно, захар, сода бакпулвер, сол и какао. Разбъркайте добре.
2. В друга купа сипете мътеницата, разтопеното кокосово масло, 2 яйца и ваниловата паста. Разбийте с помощта на миксер до хомогенност. Добавете сухите съставки, като сипвате лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Накрая добавете горещата вода.
3. Намажете с олио дъното и стените на 2 форми (диаметър 20-22 см) и поставете кръг от хартия за печене на дъното им. Поставете хартия за печене и по стените на формите, така че да излиза над формата. Разпределете сместа за блатове по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. Щом прободете блата с клечка, тя трябва да излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат напълно.
4. За млечния шоколадов крем Шантили нарежете млечния шоколад и го сложете в голяма купа, може да използвате и шоколадов чипс. В тенджерка сипете 400 мл течна сметана и добавете ваниловата паста. Щом сметаната заври, я излейте върху шоколада. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи. След това добавете останалата течна сметана, която трябва да е студена. Разбъркайте и покрийте крема с прозрачно фолио (да покрива повърхността му). Поставете в хладилник за 5 часа.
5. За декорацията темперирайте белия шоколад, като го начупите и го поставите в пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна за 30 секунди или докато половината шоколад се разтопи, а останалият шоколад все още не се е. Разбъркайте енергично, докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. По същия начин темперирайте и натуралния шоколад. Пресипете всеки вид разтопен шоколад в пош за еднократна употреба или плик с цип и отрежете края му.
6. Поставете лист А4 с надпис HAPPY под лист хартия за печене. Шприцовайте малка точка в горния ляв край на буквата и поставете дървена клечка. След това изпишете буквата, като шприцовате шоколад по шаблона. По същия начин оформете и останалите 4 букви, като първо закрепвате дървена клечка в горния ляв ъгъл. Поставете друг лист А4 с надпис BIRTHDAY под друг лист хартия за печене. Изпишете буквите с бял шоколад, без да поставяте дървени клечки. Отрежете тънко края на поша с натурален шоколад и направете тънки ленти върху белите букви. Вдигнете буквите преди натуралният шоколад да се е втвърдил напълно..
7. Загрейте останалия разтопен бял шоколад с помощта на сешоар и го пресипете в пош или плик с цип, като отрежете края му тънко. Шприцовайте тънки ленти вертикално, по цялата повърхност на лист твърд целофан или гъвкава пластмасова подложка. След това шприцовайте хоризонтални ленти, без да оставяте големи дупки в образувалата се решетка. Навийте подложката на свободно руло и го поставете в хладилник за 5 минути.
8. Изрежете горната неравна част на изстиналите блатове с помощта на назъбен нож. Поставете единия блат, с изравнената част нагоре, върху поднос за торта. Разбийте студения крем с помощта на миксер. Нанесете плътен слой от него върху блата. Поставете втория блат с изрязаната страна надолу и притиснете добре. Нанесете крем плътно върху горния блат. След това нанесете крем и по стените на тортата. Поставете декорацията от бял шкоолад върху тортата. Буквите BIRTHDAY подредете от предната страна на тортата, върху стената, а буквите HAPPY забучете с помощта на клечките върху тортата.