50 г какао
125 мл гореща вода
150 мл зехтин
150 г фино смлени бадеми
0.5 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
200 г захар
3 яйца от свободно отглеждани кокошки
2 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. В кана сипете какаото и го залейте с горещата вода. Разбъркайте с помощта на тел до получаването на гладка смес. Добавете ваниловия екстракт, разбъркайте и оставете сместа да се охлади леко.
2. В купа смесете фино смлените бадеми* със сода бикарбонат и сол. Разбъркайте. В голяма купа сипете захарта, зехтина и яйцата. Разбийте с помощта на миксер, на висока скорост, до избледняване на сместа, около 3 минути.
3. Намалете скоростта на миксера и добавете малко по малко какаовата смес. Щом сместа стане хомогенна, добавете и сухите съставки, малко по малко.
4. Намаслете дъното и стените на форма с пружина (диаметър 23 см) и постелете хартия за печене на дъното ѝ. Изсипете сместа за тортата и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути. По краищата тортата трябва да се е стегнала, а в центъра да е леко мека.
5. Оставете тортата да изстине върху решетка във формата за 10 минути. След това я извадете от формата и поръсете с тънък слой пудра захар.
*Може да замените смлените бадеми със 125 г брашно.