375 г фини точени кори
500 г натурален шоколад (70% какао)
1 портокал, настъргана кора
250 г слънчогледово олио
250 г захар
200 г кисело мляко
200 мл течна животинска сметана
50 г какао
5 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
300 мл мътеница
За сиропа:
600 г захар
500 г вода
2 портокала, сок
Начин на приготвяне:
1. Накъсайте точените кори на малки парченца и ги сложете в тави да изсъхнат за една нощ.
2. За сиропа сипете водата и захарта в тенджерка и оставете сместа да заври. Щом захарта се разтопи, добавете портокаловия сок и варете 5 минути. Дръпнете от огъня и оставете да изстине напълно.
3. В голяма купа разбийте яйцата. Добавете захарта и разбийте сместа до пухкавост. Добавете киселото мляко, настърганата лимонова кора и олиото. Разбъркайте. Накрая добавете какаото и разбъркайте до хомогенност.
4. В тенджерка сипете мътеницата и течната сметана и ги оставете да се затоплят почти до точката на кипене. Добавете начупения на парченца шоколад и дръпнете от огъня. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
5. С ръце стрийте на трохи изсъхналите кори. Добавете към тях бакпулвера и содата и разбъркайте.
6. Добавете трохите от кори в сместа с яйцата и разбъркайте. След това добавете сместа с разтопения шоколад и разбъркайте до хомогенност.
7. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене дълбока, квадратна или правоъгълна тавичка. От двете страни оставете свободни краища от по 5 см от хартията. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 45 минути.
8. Залейте топлия сладкиш със студения сироп и оставете настрани за 10 минути.
9. Извадете сладкиша внимателно с помощта на хартията. Нарежете на квадратни парчета. Поднесете с лъжица бита сметана или сладолед.