прясно мляко - 125 мл
течна сметана - 525 мл
млечен шоколад - 100 гр
захар - 80 гр
желатин - 8 гр
Да се направи шоколадова панакота е достатъчно лесно, за да се справи и всеки начинаещ сладкар. Дори употребата на желатин не бива да ви притеснява, съветват от Mate Kitchen. Грабвайте смело бъркалката и за около половин час ще приготвите лек крем с кадифена текстура и фин шоколадов вкус. Фин, защото в рецептата се използва млечен шоколад, който е и по-сладък. Ако искате наситено шоколадово преживяване за небцето, можете да направите вашата панакота с черен шоколад.
Панакота е десерт, който се приготвя с малко продукти – мляко, сметана, захар, желатин. Оттам насетне можете да импровизирате с каквито искате вкусове. Да я полеете накрая с конфитюр или гъст сироп, или пък да я обогатите с шоколад като кулинарите на Mate Kitchen. Всичко е въпрос на лични предпочитания. Важно е само да спазвате основната технология - загрявате подсладеното мляко, добавяте набъбналия желатин, разбърквате добре и наливате в купички, за да се охлади.
Единственият недостатък на вкусната шоколадова панакота е, че е нужно търпение. Ще трябва да почакате поне 6 часа преди да я поднесете (или да я опитате), защото желатинът се нуждае от време, за да стегне. Затова ако решите да впечатлявате някого с този разкошен италиански крем, е по-добре да го приготвите сутринта. Така ще разполагате с достатъчно време да стегне и няма да има неприятни изненади. Накрая не забравяйте да го поръсите с настърган шоколад, напомня Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне.
2. През това време в тенджера кипнете сметната, прясното мляко и захарта, като бъркате от време на време.
3. Дръпнете от огъня, добавете начупения шоколад и бъркайте интензивно, за да се разтопи.
4. След като шоколадът се разтопи, прибавете в тенджерата набъбналия желатин и разбъркайте добре. Може да пасирате с пасатор. След това прецедете получената смес през цедка.
5. Разпределете топлата смес в купички и охладете в хладилник за 6 часа.
6. Преди да поднесете крема поръсете отгоре с настърган шоколад.
Внимание: Съдържа прясно мляко и сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.