сладкарска сметана - 400 мл
течен шоколад - 200 гр
ягоди - 300 гр
банани - 4 бр.
инстантно кафе - 100 мл
бишкоти - 200 гр
Звучи фръцнато, но всъщност е доста непретенциозна и се приготвя лесно, разказват Mate Kitchen за тази рецепта. На практика трайфълът е многопластов десерт, в основата на който са напоени в алкохол бишкоти. Върху тях на пластове се редят плодове, крем, желе – по ваш вкус.
В оригиналния си вид трайфъл се приготвя в голяма десертна купа. Вместо това обаче, от Mate Kitchen подреждат десерта в индивидуални бурканчета. Вместо в алкохол, натопяват бишкотите в инстантно кафе, разтворено в прясно мляко. Ако държите на алкохола, крем ликьор ще ви свърши чудесна работа. Не дръжте бишкотите в него твърде дълго, потопете ги бързо и ги извадете. Така им давате възможност да попият и от останалите вкусове в купата. Иначе ще се разпаднат от кафето и ще станат на каша, съветват кулинарите.
Обикновено, когато правим сладкиши с банани, от Mate Kitchen отбелязват, че може да ползвате потъмнели, стари банани. Не и този път. Свежест е ключовата дума, когато правите шоколадов трайфъл с плодове. Затова и ягодите, и бананите трябва да са добре узрели, но твърди, здрави и без потъмнявания. Иначе текстурата на десерта и видът му ще се съсипят.
Имайте предвид, че трайфълът не трябва да престоява дълго. Направете го малко преди да го поднесете и го дръжте в хладилника до последния момент.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте сметаната до пухкав крем, прибавете шоколада и разбъркайте до еднородна смес.
2. Обелете бананите и ги нарежете на парченца. Почистете ягодите от дръжките и ако са по-големи, ги нарежете на половинки.
3. Пригответе кафето, налейте го в дълбока чиния и потопете бишкотите в него.
4. Вземете прозрачна купа и на дъното сложете ¼ от бишкотите. Върху тях на равен пласт наредете половината от ягодите. Покрийте със сместа от сметана и шоколад и изравнете. Сложете нов ред бишкоти, наредете половината от бананите и отново сложете от шоколадовата смес. Продължете да нареждате по този начин, докато се получат 4 слоя. Завършете с шоколадовата смес.
5. Охладете трайфъла и го поднесете.
6. По желание може да го подредите и в отделни чаши.
Внимание: Съдържа бишкоти и инстантно кафе, които могат да предизвикат алергични реакции.