
за тестото:
260 г брашно
120 г пудра захар
100 г краве масло (студено)
1 яйце
1 щипка сол
1 ванилия
за ганаша:
400 г малини (+ за декорация)
250 г черен шоколад
50 г краве масло
30 г глюкоза
200 мл животинска сметана
В първите дни на есента пригответе този лесен и богат на шоколад десерт.
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с маслото, пудрата захар, ванилията и солта и се претрива с пръсти, докато се получат трохи.
Чуква се яйцето, разбърква се и тестото се оформя на топка, която се покрива с фолио и се прибира за поне 30 минути в хладилник да стегне.
След това се разточва на тънка кора и се поставя във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 24 см.
Тестото се надупчва с вилица и се прибира във фризер за 10 минути.
Изважда се, покрива се с пергаментова хартия, върху която се насипва морска сол за тежест и се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Солта и хартията се махат и се допича за още 5–10 минути. Готовата основа се оставя да се охлади добре.
Сметаната се кипва, излива се върху шоколада, прибавя се и глюкозата.
Разбърква се и щом се разтвори шоколадът, се добавя и маслото. Разбърква се, за да се разтопи.
Малините се поставят на дъното на изпечената основа. Заливат се с шоколадовия ганаш и тартът се прибира в хладилник за 4 часа.
По желание се поръсва с какао и се декорира с малини.
Вижте още сладки предложения:
- Бързи сладки с шоколад
- Сладки с шоколадов чипс и портокал
- Сладки с шамфъстък и глазура
- Кокосови сладки