За основата:
50 г натурален шоколад (70% какао)
75 г масло
15 бр. бисквити Дижестив
За пълнежа:
350 г натурален шоколад
100 г масло
1 пълна ч.л. разтворимо кафе
1 с.л. гореща вода
250 мл пълномаслена течна сметана
200 г пълномаслена заквасена сметана
За гарниране:
150 мл пълномаслена течна сметана
настърган шоколад
Начин на приготвяне:
1. Начупете шоколада на парчета и го сложете в тенджерка заедно с маслото. Гответе на умерен огън, като разбърквате периодично, докато сместа стане гладка и лъскава.
2. Смелете бисквитите и ги сложете в купа. Залейте ги със сместа от разтопени масло и шоколад. Разбъркайте. Пресипете сместа на дъното на форма с подвижно дъно (диаметър 23 см) и я разстелете равномерно, като добре я притискате по краищата. Поставете в хладилник.
3. За пълнежа в голяма стъклена купа поставете нарязаното на бучки масло, начупения на парчета шоколад и течната сметана. Разтворете кафето в 1 с.л. гореща вода и разбъркайте. Добавете и него. Разтопете продуктите на водна баня, докато сместа стане гладка и лъскава. Дръпнете от огъня и охладете леко. След това добавете заквасената сметана. Разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
4. Излейте пълнежа върху основата от бисквити. Поставете в хладилник за най-малко 2 часа или за цяла нощ.
5. Сервирайте тарта, изваден от хладилника, като го украсите с леко бита сметана и настърган шоколад.