1 кг кестени (450 г готово пюре)
220 мл животинска сметана
220 прясно мляко
1/2 ч. л. инстантно кафе
250 г черен шоколад
70 г краве масло
60 мл коняк
100 г захар
за гарниране:
100 г печени бадеми
80 г захар
за глазурата:
80 г бял шоколад
1 с. л. кокосово масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). Цепнете кестените с малко ножче на кръст в горната част. Изпечете ги до готовност – за 35–40 минути. Обелете ги, докато са още топли. Кипнете млякото със сметаната, кафето, коняка и захарта. Прибавете кестените, оставете на огъня 2 минути и пюрирайте.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Смесете ги с пюрираните кестени. Сместа изсипете във форма терин, застлана с пергаментова хартия и оставете за 4 часа в хладилник.
Карамелизирайте ядките със захарта и ги извадете върху силиконов килим. Когато се охладят, ги накълцайте.
Разтопете белия шоколад на водна баня и го смесетес кокосовото масло.
Извадете сладкиша от формата и декорирайте с белия шоколад. Поръсете с ядките и сервирайте.
Други рецепти:
Какво е парено тесто и как да го приготвим