250 г натурален шоколад (мин. 70% какао)
250 г бисквити амарети или обикновени бисквити
10 г безсолно масло
150 г захар
3 яйца от свободни кокошки
2 с.л. ликьор амарето
2 с.л. какао
75 г бадеми
75 г лешници
50 г шамфъстък
1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Начупете шоколада на парченца и го сложете в стъклена купа. Разтопете шоколада на водна баня, като поставите купата върху тенджера с вряща на умерен огън вода, без тя да докосва дъното на купата. Щом шоколадът се разтопи, свалете купата от огъня и оставете настрани да се охлади.
2. Сложете бисквитите в плик за фризер и ги начупете на парченца, удряйки ги с точилка.
3. В купа разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, докато сместа стане пухкава. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете ликьора и разбийте.
4. Към охладения шоколад добавете какаото, пресято през цедка, и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете разтопения шоколад на струйка към маслената смес, като разбивате с миксер. Добавете начупените бисквити и нарязаните на едро ядки. Разбъркайте добре и поставете сместа в хладилник за 20-30 минути.
5. Върху голяма дървена дъска постелете два листа прозрачно фолио, които да се застъпват. По средата изсипете сместа за шоколадовия салам и я оформете в цилиндрична форма с дължина около 30 см. Завийте във фолиото на стегнато руло, като хубаво завиете краищата на фолиото в противоположни посоки. Поставете рулото в хладилник поне за 6 часа, най-добре за 1 нощ.
6. Постелете лист хартия за печене върху дървена дъска и поставете студеното руло върху него. Отстранете прозрачното фолио от целия салам, като оставите само това в двата края. Поръсете с пудра захар и я разнесете по цялата повърхност на салама с помощта на длан. Вземете въженце или канап шест пъти по-дълго от дължината на рулото и го завържете на възел първо в единия край. Започнете да правите примки по дължината на шоколадовия салам, за да изглежда той като истински италиански салам. Поставете шоколадовия салам върху дървена дъска и нарежете няколко резена.