Ако изпитвате носталгия по бабините вкусове, този ароматен сладкиш носи духа на миналото и блажено съчетава тъмен шоколад, ядки и сушени плодове с пикантно-сладък джинджифил и ароматна портокалова кора.
Необходими продукти за 10-12 порции:
2 ч. ч. почистени и нарязани сушени плодове: фурми, смокини, сини сливи, кайсии
1 с. л. захаросан джинджифил
100 г печени бадеми, едро нарязани
100 г запечени лешници
100 г едро нарязани запечени орехи
250 г стопен тъмен шоколад
200 мл глюкоза
1 с. л. настъргана кора от портокал
4 с. л. пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
1.Смесват се всички ядки и сушени плодове. Разбъркват се с портокаловата кора и шоколада.
Заливат се с гликозата и всичко се омесва с ръце за 1-2 мин.
2.С помощта на хартия за печене се оформя фитил с дебелина 5 см. Оставя се да се втвърди в хладилника за 5-6 часа, поръсва се с пудра захар, увива се във фолио и се съхранява на хладно.
Преди сервиране се нарязва на филийки.