125 г фина захар
2 с.л. вода
5 яйца от свободно отглеждани кокошки
50 г какао
30 мл ром
400 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
60 г пудра захар
5 листа мента
10 бисквити амарети
1 портокал, кора и резени
Начин на приготвяне:
1. За карамела сипете захарта в касерола с двойно дъно и дълга дръжка. Добавете водата и оставете да заври на умерен огън. След това изчакайте да се получи карамел с кехлибарено жълт цвят, като от време на време само разклащате съда.
2. В друг съд сипете прясното мляко и сметаната и оставете да се загреят докато се образуват балончета по краищата.
3. В голяма купа разбийте яйцата със захарта. Добавете пресятото какао и рома. Натрошете 4-5 бисквити амарети в сместа и разбъркайте. Добавете 1 черпак от горещото мляко и сметана и разбъркайте. Сипете втори черпак и отново разбъркайте. След това добавете цялото останало количество. Разбъркайте до хомогенност.
4. Щом дръпнете карамела от огъня, изчакайте 1 минута и след това го излейте на дъното на висока кръгла керамична форма за пудинг. Поставете формата в дълбока тава. Излейте шоколадовата смес във формата. Напълнете 3/4 от обема на тавата с гореща вода и печете в педварително загрята фурна на 140 градуса 50 минути.
5. След като пудингът изстине на стайна температура, го охладете в хладилник най-малко за 2 часа или за 1 нощ. За да го извадите от формата, минете с острието на нож по стените. Поставете голяма чиния върху формата и я обърнете. Поръсете с няколко натрошени бисквити амарети и няколко цели отстрани. Настържете фино портокалова кора, а отстрани сложете резени портокал. Накрая поръсете с малко пудра захар и украсете с листа мента.