125 г меко масло
125 г захар
2 големи яйца
100 г брашно с набухвател
25 г какао
1 ч.л. ванилов екстракт
За шоколадовия сос:
150 мл пълномаслено прясно мляко
150 мл пълномаслена течна сметана
300 г натурален шоколад
1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сипете яйцата, захарта, маслото, какаото, брашното и ваниловия екстракт. Разбийте с помощта на миксер до пухкавост и хомогенност.
2. Намаслете керамична форма за пудинг и поставете изрязан кръг от хартия за печене на дъното. Изсипете сместа за пудинга във формата. Покрийте формата с голямо парче алуминиево фолио. Сгънете друг дълъг лист алуминиево фолио или няколко листа и сгънете по дължина, за да оформите ръкохватка, която да минава под формата за пудинг и да се хваща отстрани. С помощта на тази ръкохватка трябва да поставите формата в голяма тенджера, а когато пудингът е готов, да я извадите. На дъното на тенджерата поставете решетка. Налейте гореща вода до средата на формата за пудинг, поставете капак и гответе в продължение на 1 час и 45 минути.
3. За шоколадовия сос загрейте прясното мляко и сметаната в тенджерка, до завиране. Начупете шоколада в купа и го залейте с горещата млечна смес. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава.
4. Обърнете формата за пудинг върху чиния и леко тръснете, за да излезе пудинга. Залейте с шоколадов сос и сервирайте.