9 бр. грахамови бисквити
¼ ч.ч. брашно
¼ ч.л. сол
6 с.л. безсолно масло
1/3 ч.ч. захар
85 г млечен шоколад
За шоколадовия мус:
1 ч.л. желатин
115 г кулинарен шоколад
55 г безсолно масло
4 яйца
щипка сол
½ ч.ч. пълномаслена сметана
За меренга:
3 белтъка
¾ ч.ч. захар
щипка сол
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт
Ако обичате да правите десерти за напреднали, това е вашата рецепта. Десертът се състои от няколко слоя - разтопен шоколад с парченца бисквити, шоколадов мус и меренг. Разбира се, удоволствието накрая е трудно за описване.
Начин на приготвяне:
1. За основата начупете бисквитите и ги сложете в кухненски робот или блендер. Добавете щипка сол и смелете бисквитите. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и пасирайте отново, докато продуктите се смесят. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене, на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 10 минути. Разбъркайте добре сместа и печете още 10 минути.
2. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Добавете изпечените смлени бисквити към него и разбъркайте.
3. Поставете 8 рингчета с размери 7.5х7.5 см в плоска тава, постлана с хартия за печене. Във всеки ринг поставете по ¼ ч.ч. от хрупкавата основа и я притиснете с дъното на стъклен буркан.
4. За шоколадовия мус смесете в купичка желатина с 2 с.л. вода и го оставете да набъбне. Начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня заедно с маслото. Щом сместа стане гладка и лъскава, свалете от огъня и докато е още топъл, добавете желатина. Разбъркайте докато той се разтвори напълно. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол, с помощта на тел, до образуването на пяна. Разбийте сметаната до образуването на меки връхчета. Към разтопения шоколад добавете жълтъците и разбъркайте. След това добавете малко от разбитите белтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. Изсипете сместа при останалите белтъци и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете битата сметана и разбъркайте.
5. Сипете по ¼ ч.ч. от шоколадовия мус върху основата във всяко рингче. Поставете в хладилник за 2 часа.
6. За меренга разбийте белтъците заедно със захарта и солта на водна баня, с помощта на тел, докато захарта се разтопи напълно и се образува гъста пяна. Прехвърлете сместа в голяма купа и разбивайте с помощта на миксер в продължение на 6-8 минути, като през това време добавите ванилията и нишестето. Сместа трябва да изстине напълно.
7. Пресипете меренга в пош с кръгъл накрайник с диаметър 1 см. Шприцовайте меренг до ръба на всеки ринг. Заравнете отгоре и поставете в хладилник за 1 час.
8. Преди сервиране оставете десертите на стайна температура за 5 минути. След това поставете ринга върху дъното на буркан или чаша с по-малък размер от ринга и плъзнете ринга надолу.