За основата:
120 г смлени бадеми
120 г захар
100 г брашно
кората от 1/2 портокал
50 г какао
125 г разтопено масло
1 щипка сол
За шоколадовия мус:
200 г черен шоколад
30 г краве масло
350 мл течна животинска сметана (35%, студена)
2 с.л. кафява захар
50 мл студено кафе
1 ч.л. желатин
За гарниране:
300 г пресни малини
Начин на приготвяне:
1. За шоколадовия мус разтопете начупения шоколад и маслото на водна баня.
2. Разтворете желатина в студеното кафе и оставете да набъбне, след това го загрейте.
3. Разбийте сметаната и захарта, докато станат пухкави.
4. В купа смесете шоколада със сметаната, добавете и загретия желатин. Прехвърлете в подходящ съд, покрийте и приберете в хладилник за 2 часа.
5. Направете основата, като смесите бадемите, захарта, брашното, настърганата портокалова кора, какаото, разтопеното масло и щипка сол. Разбъркайте, за да се получат трохи.
6. Изсипете трохите в плитка тава. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 15 минути. Разбърквайте периодично, а след като извадите от фурната - охладете.
7. В чиния сложете ринг, сложете от кафявата основа, с лъжица вземете от муса и сложете върху основата, гарнирайте с малини и сервирайте.