250 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
6 шушулки кардамон
60 г кафява захар „Мусковадо“
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. инстантно кафе
2 бр. млечен шоколад „Своге“ (90 г)
25 г краве масло
10 г бурбонска ванилова захар
за сервиране:
200 мл животинска сметана
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Млякото и сметаната се наливат в касерола и се кипват заедно със стрития кардамон, канелата и захарта. Съдът се дърпа от котлона.Течността се оставя да престои 30 минути.
Нишестето и кафето се разтварят в 50 мл вода. Млечната смес се прецежда и се разбърква с разтворените нишесте и кафе. Кипва се и се готви при постоянно бъркане, докато се сгъсти. Дърпа се от котлона и се прибавят маслото, шоколадът „Своге“ и ваниловата захар.
Разбърква се, докато шоколадът и маслото се разтопят. Сместа се разпределя в 6 чаши. Оставя се да стегне в хладилник, най-добре е кремът да е покрит с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора.
Кремът се сервира, гарниран с разбита сметана и поръсен с какао.
- Лека плодова торта
- Неделна торта без печене
- Малка ягодова торта
- Как да направим шоколадова торта за една минута
- Палачинкова торта
- Виенска торта за шокоманиаци