Говорим си за ...

Шоколадов кейк с пияни круши

Опияняващо вкусен

Необходими продукти:

за кейка:
430 г брашно
180 г захар
80 г какао
250 мл червено вино „Пино ноар“
250 мл прясно мляко
100 мл олио
2 яйца
2 с. л. лимонов сок
2 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

за крушите:
6–8 дребни круши
600 мл червено вино „Пино ноар“
180 г захар
1 щипка индийско орехче

за глазурата:
100 г черен шоколад
20 мл олио

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер, като се налива и олиото. 

Прясното мляко се разбърква добре с лимоновия сок. 

Какаото се смесва с брашното, бакпулвера и ванилията. 

Към яйчната смес се добавят млякото, сухите съставки и виното, и се разбива добре. 

Квадратна форма за торта с подвижно дъно се покрива с пергаментова хартия. Кейковото тесто се пресипва във формата.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 30 минути. Охлажда се. 

Крушите се белят и се избушват, като дръжките им се запазват.

Захарта, виното и индийското орехче се загряват в тенджера, докато захарта се разтвори. Слагат се крушите. Ако течността не ги покрива, се налива още вино. 

Пошират се в ароматната смес, затиснати с чиния, под капак, за около 15 минути. Оставят се да се охладят в течността и се изваждат. 

Около 150 мл от винената смес се сипват в касерола и се редуцира на умерен огън, докато се получи гъст сироп. 

Готовият кейк се заравнява.

Напоява се с част от останалата винена смес. 

Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно с олиото. 

Кейкът се покрива с шоколадовата глазура. 

Крушите се подсушават, намазват се с редукцията и се подреждат върху кейка.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Сладки с шамфъстък и глазура
Великденски сладки
Как да си направим сладки мечета
Вкусни сладки с шоколад

Свързани статии

Екипът на Edna.bg насърчава дискусиите по темите, за които пише. Изразете Вашата гледна точка, като се придържате към конкретната тема, използвате кирилица и избягвате писането само с главни букви! Модераторската политика на сайта е много стриктна и всякакви неуместни, обидни и не по темата коментари ще бъдат изтрити.

Коментирай

За да коментирате, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-новото от Edna.bg

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта Edna.bg без разрешение е забранено.