Необходими продукти:
за кейка:
430 г брашно
180 г захар
80 г какао
250 мл червено вино „Пино ноар“
250 мл прясно мляко
100 мл олио
2 яйца
2 с. л. лимонов сок
2 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
за крушите:
6–8 дребни круши
600 мл червено вино „Пино ноар“
180 г захар
1 щипка индийско орехче
за глазурата:
100 г черен шоколад
20 мл олио
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер, като се налива и олиото.
Прясното мляко се разбърква добре с лимоновия сок.
Какаото се смесва с брашното, бакпулвера и ванилията.
Към яйчната смес се добавят млякото, сухите съставки и виното, и се разбива добре.
Квадратна форма за торта с подвижно дъно се покрива с пергаментова хартия. Кейковото тесто се пресипва във формата.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 30 минути. Охлажда се.
Крушите се белят и се избушват, като дръжките им се запазват.
Захарта, виното и индийското орехче се загряват в тенджера, докато захарта се разтвори. Слагат се крушите. Ако течността не ги покрива, се налива още вино.
Пошират се в ароматната смес, затиснати с чиния, под капак, за около 15 минути. Оставят се да се охладят в течността и се изваждат.
Около 150 мл от винената смес се сипват в касерола и се редуцира на умерен огън, докато се получи гъст сироп.
Готовият кейк се заравнява.
Напоява се с част от останалата винена смес.
Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно с олиото.
Кейкът се покрива с шоколадовата глазура.
Крушите се подсушават, намазват се с редукцията и се подреждат върху кейка.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Сладки с шамфъстък и глазура
Великденски сладки
Как да си направим сладки мечета
Вкусни сладки с шоколад