банани - 2 бр
пълнозърнесто брашно - 400 гр
кафява захар - 200 гр
какао обезмаслено - 4 с.л.
есенция ванилия - 1/2 капсула
сода бикарбонат - 1 ч.л.
лимонена киселина - 1 ч.л.
царевичен мейс - 2 с.л.
вода пречистена - 200 мл
ягоди по желание
Изостаналите в панера за плодове презрели банани не са най-приятната гледка на света, с потъмнявания и загубила блясъка си кора. Това обаче не означава, че не са вкусни. Тъкмо напротив. Освен по-сладки, бананите са и по-полезни именно когато се покрият с кафяви петна, уверяват ни от Mate Kitchen.
Вместо да ги изхвърляте, защото са грозни, въпреки че все още са годни за консумация, ние ви предлагаме да ги вложите в този вкусен шоко кейк с банани. Приготвя се лесно и е много ефектен. Идеален е за късна закуска с топла ободряваща напитка в някой сив зимен следобед или пък за десерт.
Този кейк на Mate Kitchen е подходящ и за хората, които следват режим на изцяло растително хранене, както и по време на пости. Той е отлично доказателство за това, че веганската храна не е синоним за нещо скучно, безвкусно и непоносимо скъпо. Опитайте го и ще се убедите сами!
Начин на приготвяне:
1. Включете фурната да загрява на 165-170 градуса.
2. Измийте и обелете бананите и нарежете единия на шайби.
3. Застелете форма за кекс с хартия за печене (така по-лесно ще отделите кейка от формата след изпичане).
4. Подредете шайбите банан на дъното на формата и ги поръсете равномерно с няколко щипки захар.
5. В суха купа сложете всички сухи съставки и объркайте добре. В каната на блендер поставете останалите банани, водата и ванилията. Пасирайте за 60 секунди. Готовата течност излейте при сухите съставки.
6. Разбъркайте получената смес добре с шпатула. Изсипете във формата за печене и печете за 30-35 минути.
7. Охладете сладкиша и го извадете в подходящ поднос. Разрежете на парчета и сервирайте с няколко пресни ягоди.
Бележки: Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа пълнозърнесто брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа царевичен мейс, което може да предизвика алергични реакции.