130 г захар
90 г брашно
4 яйца
150 мл еспресо
4 с. л. вино „Марсала“
250 г сирене „Маскарпоне“
150 г захар
4 яйца
1 щипка сол
1 пакет бишкоти
100 г черен шоколад
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Яйцата за блата се разбиват със захарта, докато побелеят и удвоят обема си. Добавя се брашното и се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес.
Тестото се изсипва във форма за печене с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия. Пече се 15–20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, като се проверява с клечка. Охлажда се.
Яйцата за крема се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбъркват с половината от захарта и се готвят на водна баня, при постоянно бъркане, докато се сгъстят.
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. От останалата захар и 50 мл вода се приготвя сироп. Щом достигне температура около 110 градуса, се налива на тънка струйка към белтъците при постоянно разбиване.
Маскарпонето се разбива и се разбърква с жълтъците. След това малко по малко се добавят и белтъците, и внимателно се разбърква.
Кафето се смесва с виното. Пандишпановият блат се разрязва на три. Всеки блат се сиропира със сместа от кафе и вино.
Във форма за печене се поставя блат, след това половината крем, отново блат и останалият крем. Покрива се с последния блат.
Поръсва се с какао и настърган шоколад. Стените се покриват с бишкоти.
Оформената шарлота се завързва с панделка.