1 шаран (1,5–2 кг)
50 мл зехтин (студено пресован)
1 с. л. паста от тамаринд
1/2 ч. л. куркума
1-2 с. л. морска сол
черен пипер на вкус
за сервиране:
500 г розови домати
40 г маслини „Каламата“ (без костилки)
1 глава червен лук
1 лимон
1/2 връзка пресен девесил
1/4 връзка пресен магданоз
30 мл зехтин
сол на вкус
Шаран не се яде сама на Никулден, затова ви предлагаме да изпробвате тази рецепта, преди времето за скара на открито да отмине.
Шаранът се разрязва с остър нож по дължина откъм гърба. Разтваря се като пеперуда, вътрешностите се изваждат и се измива много добре. Люспите не се махат. Рибата се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да престои 20–30 минути.
Пастата от тамаринд се разтваря в 200 мл вода и в нея се разбъркват куркумата и зехтинът.
Подготвеният шаран се слага в скара за риба, която се поставя изправена до жарта, така че вътрешната страна на рибата да е към огъня. Пече се така около 1 час и 30 минути, като периодично се маже с останалата смес с тамаринд.
След като получи златист загар, рибата се поставя върху жарта (с люспите надолу) и се пече до тъмнокафяв цвят – за около 10 минути.
Доматите и лукът се режат на малки кубчета, девесилът и магданозът се наситняват. Смесват се и се прибавят маслините. Салатата се овкусява със сол и зехтин и се разбърква.
Шаранът се сервира цял, гарниран с нарязан на едро лимон, хляб и салата.
Прочетете още:
- Съвети за пазаруване на риба
- Как да почистим и сготвим шаран
- Няколко рецепти с речни риби
- Никулденски рибник
- Шаран с подлучен гъбен сос
- Най-добрата риба за зимата