220 г течна животинска сметана 35%
100 г фина захар
50 мл вода
0.5 ч.л. ванилова паста
125 г фъстъчено масло
50 г бял шоколад
40 г безсолно масло
2 г сол
400 г млечен шоколад
100 г солени белени фъстъци
Начин на приготвяне:
1. В купа начупете качествен бял шоколад или използвайте шоколадов чипс. Добавете фъстъченото масло /използвайте такова с частици фъстъци/.
2. В тиган сипете водата, захарта и ваниловата паста. Разбъркайте докато захарта се разтопи и сиропът заври. Сипете горещия сироп при белия шоколад и фъстъченото масло. Разбъркайте до получаването на гладка смес. Накрая добавете маслото и щипка морска сол. Разбъркайте отново до гладкост. Разбърквайте сместа през 5-10 минути, докато купата изстине, да може да се пипа.
3. Разбийте предварително охладената течна сметана с помощта на миксер до полуплътно състояние. Добавете половината разбита сметана към изстиналата смес с шоколад и фъстъчено масло и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете и останалата сметана. Разбъркайте до хомогенност.
4. Изрежете 12 квадрата от прозрачно фолио /20х20 см/. Поставете по два квадрата един върху друг. Пос редата на всеки сипете по 2 с.л. от сместа /около 100 г/ и съберете краищата на фолиото, оформяйки топче. Поставете всяко топче в картонена чаша. Поставете чашите във фризер за 4 часа.
5. За шоколадовата глазура начупете шоколада в купа и го разтопете в микровълнова фурна за 30 секунди. Разбъркайте до гладкост, нарежете фъстъците.
6. Развийте всяка топка замръзнало семифредо и го набучете на дървено шишче. Потопете в топлия шоколад почти цялото топче. Обърнете с клечката надолу и поръсете с нарязани фъстъци, като ги притиснете към шоколада. След това внимателно поставете облеченото в шоколад семифредо в чиния, като си помогнете с друго шишче, промушено отгоре, по средата на десерта.