300 г ориз „Арборио“
12 печени червени чушки
1 глава лук
1 стрък стеблена целина
2 скилидки чесън
1 л зеленчуков бульон
50 мл зехтин
150 мл бяло вино
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1-2 с. л. крем сирене
80 г сирене „Грана падано“
2 стръка босилек
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете чушките, пасирайте половината от тях, а останалите нарежете на ивички.
Обелете и наситнете лука, целината и чесъна.
Запържете ги за кратко в сгорещения зехтин. Сипете ориза, запържете леко и него и добавете пасираните чушки. Разбъркайте.
Налейте виното, и след това наливайте малко по малко от бульона. Посолете. Гответе докато оризът стане готов, но е все още леко твърд в средата.
Дръпнете от огъня и прибавете червения пушен пипер, крем сиренето, ивичките печени чушки, настърганото сирене „Грана падано“, накълцания босилек и черен пипер на вкус.
Разбъркайте и сервирайте.
Още идеи:
Азиатското чудо – кафяв ориз
Див ориз за необуздани гозби
Ризото - поглед в дълбочина
Как да сварим ориз в микровълнова фурна
Ориз с печурки
Малък трик за намаляване на калориите в ориза