350 г грис от твърда пшеница (семолина)
200 г кисело мляко
200 г захар
125 г краве масло (+ за намазване)
70 мл прясно мляко
1 ч. л. бакпулвер
кокосови люспи и филирани бадеми за поръсване
за сиропа:
300 г захар
1 пръчка канела
1/2 ч. л. сок от лимон
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква със захарта.
Добавят се грисът, бакпулверът и прясното мляко. Разбърква се до хомогенизиране.
Малко по малко при непрекъснато бъркане се налива предварително разтопено масло.
Сместа се изсипва в намазана с масло керамична форма и се пече 40–45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
В касерола се смесват 400 мл вода, захарта и канелата. Кипва се и се готви до получаване на захарен сироп. Дърпа се от котлона и се добавя лимоновият сок. Охлажда се много добре.
Горещият блат се залива с охладения сироп. Оставя се да престои поне 2 часа, за да се напои добре реването.
Кокосът и филираните бадеми се запичат на сух тиган и се поръсват върху сладкиша преди сервиране.
Прочетете още: