По традиция реването се прави от пшеничен грис, но замяната му със ситен булгур дава на сиропирания сладкиш изненадваща и много приятна зърнеста текстура.
Необходими продукти за 8 порции
За сиропа:
300 г захар
400 мл вода
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. ванилена захар
За тестото:
120 г ситен булгур
3 яйца
180 г фина кристална захар
200 мл кисело мляко
120 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
1. Сварява се сироп от захарта и водата. Вари се 3 мин. и се добавят ванилията и лимоновият сок. Охлажда се.
2. Булгурът се залива с 1 ч. ч. вряща вода и се оставя да набъбне 10 мин. в затворен съд. Разрохква се с вилица.
3. Яйцата със захарта се разбиват 3 мин. с миксер на гъст светъл крем. Слага се киселото мляко. Добавят се пресятото с бакпулвера брашно и лимоновата кора.
4. Прибавя се булгурът. Сипва се в тава, застлана с хартия за печене или намазана с масло и поръсена с галета. Пече се з30 мин. във фурна, загрята на 180° С.
5. Горещият сладкиш се залива с охладения сироп и се оставя да изстине. Нарязва се на парчета и се сервира с лъжица цедено мляко и плодове.