Искам да ви разкажа за страстта ми към сладкишите.
Любовта ми към тях дойде, когато бях на около 17-18 години.
Спомням си сутрините, в които се събуждах от аромата, влязъл без да иска под процепа на моята стая. Няма да забравя никога как ухаеше на ванилия, лимонова кора или канела и разбира се,на ароматно кафе.
Майка ми приготвяше всеки ден по някой сладкиш, тя бе царицата на десертите, баниците и чудните хлебчета. Обожавах разговорите с нея в кухнята, докато тя, като магьосница, забъркваше своите тайни.
Бих искала и моята внучка, Катерина, да добие вкус към готварството и да не го смята като досадно задължение.
Мисля, че моето призвание е да съм сладкарка... може би в другия живот!
А сега да ви представя един от многото сладкиши, които съм научила от моята майка.
Прасковен пай с маслена коричка
5-6 големи праскови
1/4 ч.ч. захар
1 суп.л. царевично нишесте
120 г меко масло
1/3 ч.ч. захар
1/2 яйца
Ванилия
1 ч.л. настъргана кора от лимон
3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
Нарежете и обелете прасковите.
Объркайте ги с нишестето и 1/4 захар.
Оставете ги настрана.
Разбийте маслото с 1/3 захар, прибавете яйцето,ванилията и лимоновата кора И бъркайте до гладка,пухкава смес Прибавете брашното,бакпулвера и солта.
Изсипете прасковите в тавичка и сипвайте върху тях с лъжица сместа.
Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути. Това ще стане любимият ви сладкиш, можете да го правите и с други плодове.
Много добре става и с малини, и с круши.
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.